VOĐE KLANOVA U BEKSTVU BIRAJU OVU EVROPSKU ZEMLJU ZA "BIZNIS": Ovaj grad im je posebno interesantan
Španska policija, Foto: Printscreen/youtube

OMILJENO MESTO SRPSKIH KRIMINALACA

VOĐE KLANOVA U BEKSTVU BIRAJU OVU EVROPSKU ZEMLJU ZA "BIZNIS": Ovaj grad im je posebno interesantan

Poslednje u nizu hapšenja dogodilo se pre nekoliko dana

Objavljeno:

Hapšenje državljana Srbije u Španiji nije retkost. Još devedesetih godina utočište od zakona su srpski kriminalci pronalazili u Španiji, a sadašnji kriminalci nevešto beže u tu zemlju misleći da neće biti pronađeni i da će moći da razrade biznis sa drogom. Međutim, tu se varaju. Saradnja srpske i španske policije rezultira sa najmanje dva hapšenja godišnje.

Poslednje u nizu hapšenja dogodilo se pre nekoliko dana. Španska policija saopštila je da je došlo do hapšenja organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se, kako su saopštili iz španske policije nalazio "jedan od najtraženijih srpskih begunaca".

Ubrzo, otkriveno je da je u pitanju Slobodan Milutinović (38) zvani Sloba Snajper. Osim njega, u policijskoj akciji Španije, a u saradnji sa MUP Srbije, uhapšeno je 11 osoba u Malagi, Barseloni i Madridu.

Ova kriminalna grupa je uhapšena jer su prošlog januara napali petoro Srba. Slučaj je otkriven tek kada su pretučeni muškarci došli u bolnicu u Malagi zbog teških telesnih povreda. Tada su policajci utvrdili da su oni napadnuti u kući u kojoj su živeli i da je korišćeno vatreno oružje. Uprkos tome što nisu želeli da sarađuju sa policijom, španska policija je sa kolegama iz Srbije proverila ko bi mogao da bude potencijalni počinilac i tada su saznali da se iza svega krije "opasni kriminalac". Policajci su potom utvrdili da se iza svega krije kriminalna grupa Slobodana Milutinovića koja je "poput vojne taktike" pripremila napad.

Međutim, ovo je samo jedno u nizu hapšenja. Zato, krenimo redom.

Jaguar

Marko Stanković (46) zvani Jaguar uhapšen je u Španiji krajem februara ove godine zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe na čijem čelu je bio Radoje Zvicer, narko bos iz Pljevlja Darko Šarić i Veljko Belivuk. Kriminalna grupa sumnjiči se za ubistva pripadnika škaljarskog klana na Krfu i u Atini, u Grčkoj. Reč je o ubistvima Alana Kožara, Damira Hodžića i šefova "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Takođe, oni se sumnjiče i za ranjavanje Stamatovićeve supruge.

Plantaža marihuane

Pre samo šest meseci "pala" je srpska kriminalna grupa koja se bavila međunarodnim švercom droge. Španska policija je otkrila pet plantaža marihuane u kojima je zaplenjeno 37.000 biljaka. U šest pokrajinskih opština uhapšeno je 13 osoba, a osumnjičeni su plantažu postavili u napušteni hostel koji su prethodno pretvorili u bunker.

Mirza Masović

Srpski kriminalac Mirza Masović (41) uhapšen je pre osam meseci zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom, trgovinom drogom i nasilnim sukobom između suparničkih bandi. On je uhapšen u Badaloni, a policajci su mu pretražili luksuznu vilu u Premia de Maru u Barseloni. Pre hapšenja povezivan je sa trgovinom droge između Crne Gore, Srbije i Katalonije.

U Španiji su se krili i "značajniji" kriminalci poput Nikole Vušovića, Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Džoni sa Vračara

Svojevremeno se u Španiji krio i Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara. Prema našim saznanjima, on je iz Madrida sa falsifikovanim pasošem otišao u Dominikansku Republiku. Vušović je 2021. godine uhapšen u Dominikani, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima pušten na slobodu. "Zasluge" za to pripisuju se obaveštajnim naporima "jedne velike sile".

Luka Bojović

Luka Bojović je uhapšen 2012. godine u Valensiji zbog ubistva Milana Jurišića Jureta, ali je oslobođen te krivice uprkos brojnim dokazima.

Luka Bojović
Luka Bojovićfoto: Profimedia

Godinama kasnije, sud je utvrdio da je presuda nezakonita. Međutim, 2015. godine osuđen je u Španiji na 18 godina zatvora zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja. Bojović je u pušten na uslovnu slobodu nakon što je odležao dve trećine kazne, a u Srbiju je stigao 30. novembra 2022. godine, gde je slobodan čovek.

Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala

Milisavljević se nalazi u zatvoru u Španiji, gde je osuđen na 21 godinu zatvora.

Vlada Budala
Vlada Budalafoto: Printscreen

U Srbiji je osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Vlada Budala je 2012. uhapšen u Španiji zajedno s Lukom Bojovićem.

Siniša Petrić zvani Zenica

Siniša Petrić izručen je početkom februara BiH. Petrić je presudom nacionalnog suda u Španiji osuđen za organizovani kriminal na pet godina, te za posedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja na 10 godina zatvora.

Siniša Petrić Zenica
Siniša Petrić Zenicafoto: MUP Srbije

Petrić je poznat i kao desna ruka Luke Bojovića te po monstruoznim ubistvima širom Evrope.

Goran Radoman

U Španiji, u stanu u Valensiji je 2014. godine nestalo 300 kilograma kokaina, koji je tada vredeo 15 miliona evra.

Krađa tako velike količine droge napravila je razdor u kriminalnoj grupi koja je do tog trenutka poslovala kao celina odnosno kao Kotorski klan, a od tog trenutka cepa se na kavački i škaljarski klan.

Crnogorski kriminalci označili su Gorana Radomana kao odgovornog za nestanak droge, zbog čega je i ubijen tri meseca kasnije u Beogradu.

Bonus video:

02:06

AUSTRIJSKA POLICIJA JE ODLIČNO ODRADILA SVOJ POSAO! Stručnjak za visokotehnoloki kriminal pohvalio rad bečkih istražnih organa

(Espreso /Blic, Dijana Bogosav/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.